آيا بايد غذاهاي فاقد گلوتن مصرف كرد؟

ضرورت براي برخي و انتخابي براي برخي ديگر
goloten

با افزايش تعداد محصولات فاقد گلوتن در خواربارفروشي هاي محلي، شايد فكركنيد كه بايد شما هم از خوردن گلوتن اجتناب كنيد.  توقف مصرف گلوتن مي تواند براي بسياري انتخابي در سبك زندگيشان باشد. اما براي برخي ديگر كه مبتلا به بيماري سلياك هستند اين يك ضرورت پزشكي است.
گلوتن پروتئيني است كه در گندم، جو، چاودار و گاها جوي دوسر يافت ميشود كه از اين مواد در تهيه نانها، پاستاها و دسرها استفاده ميشود. برخي از افراد با مصرف گلوتن دچار گاز معده، اسهال يا نفخ ميشوند. اين علائم مي تواند به خاطر عدم تحمل پروتئين يا حساسيت به گندم باشد اما بيماري سلياك متفاوت است.
وقتي فرد مبتلا به سلياك چيزي را كه حاوي گلوتن است مي خورد يا مي نوشد، سيستم ايمني بدن به داخل روده كوچك حمله مي كند. آسيب اين حمله اين است كه بدن نمي تواند مواد مغذي مورد نيازش را از غذاها جذب كند. اگر بيماري سلياك درمان نشود، مي تواند به سو، تغذيه، افسردگي، اضطراب، كم خوني و يا ضعف در استخوانها منجر شود. مي تواند سبب تاخير رشد در كودكان شود.
تشخيص بيماري سلياك به سختي صورت مي گيرد چون علائم آن مي تواند مشابه بسياري از بيماري هاي ديگر باشد. در سراسر جهان يك درصد از افراد به اين بيماري مبتلا هستند كه در 80 درصد موارد بيماري آنها تشخيص داده نشده است. بيماري سلياك علائم باليني متفاوتي دارد و اين سبب ميشود كه هم براي متخصصين و هم بيماراني كه سعي مي كنند بفهمند چه چيزي در بدنشان  مشكل دارد سبب سردرگمي و يك موقعيت چالش برانگيز شود.
پزشك ممكن است براي تشخيص علائم سلياك آزمايش خون بگيرد. قبل از آزمايش فرد بايد به خوردن غذاهاي گلوتن دار ادامه دهد. در غير اين صورت نتيجه ممكن است علارغم داشتن اين بيماري منفي باشد. خوردن رژيم غذايي معمولي همچنين مي تواند به پزشك كمك كند بفهمد كه فرد نوعي حساسيت به گلوتن دارد كه بيماري سلياك نيست. حساسيت به گلوتن مشكلي است كه ممكن است در طول زمان از بين برود اما سلياك بيماري است كه همه عمر با فرد است.
اگر آزمايش داديد و مشكوك  به سلياك بوديد پزشكتان مي تواند با برداشتن نمونه كوچكي از روده كوچك و بررسي آسيب هاي وارد شده به آن بيماري را تاييد نمايد.
ممكن است براي شناسايي بيماري از  ژنهايي كه سبب تحريك واكنش سيستم ايمني بدن به گلوتن ميشود استفاده شود. با چنين آزمايشاتي مي توان احتمال بيماري سلياك را رد كرد اما نمي توان از آنها براي تشخيص استفاده كرد چون بسياري از افراد اين ژن را دارند ولي مبتلا به اين بيماري نيستند.
گروهي از محققان بررسي مي كنند كه چرا برخي از افراد با وجود داشتن اين ژن ها علائمي ندارند. آنها بر روي نوزاداني تحقيق مي كنند كه ريسك ابتلاي آنها به علت داشتن عضوي از خانواده مبتلا به اين بيماري بالا است. اين تيم اميدوار است كه يافته هايش بتواند به پيش بيني كساني كه ممكن است دچار بيمار ي سلياك شوند كمك كرده و بفهمند كه چگونه مي توان از آن پيشگيري كرد.
افرادي كه يك بيماري خود ايمني دارند بيشتر در خطر ابتلابه ديگر بيماريهاي خود ايمني هستند. از آنجايي كه ژنهاي بيماري سلياك با ديابت نوع يك مشترك است، در يك تحقيق گسترده بين المللي نوزاداني كه در خطر هر دو اين بيماري ها هستند بررسي ميشوند تا بتوان نقش فاكتورهاي محيطي را كه مي توانند اين بيماري ها را تحريك يا مانع از بروز آنها شوند شناسايي كرد.
در حال حاضر تنها درمان براي اين بيماري اجتناب 100 درصدي از غذاهاي حاوي گلوتن براي مابقي عمر است. نمي توان ژنها را بيرون كشيد بنابراين بايد محركهاي محيطي را از بين برد.
گلوتن چيزي است كه در منابعي كه انتظارش نمي رود هم ممكن است وجود داشته باشد مثل برخي داروها، ويتامين ها و يا پمادهاي لب، بنابراين هر چيزي را كه مصرف ميكنيد مواد اوليه اش را خوب بررسي كنيد. بر روي بسياري از محصولات برچسب"فاقد گلوتن" ذكر شده است. مراجعه به يك متخصص تغذيه همچنين مي تواند در مورد يادگيري در مورد گزينه هاي غذايي به شما كمك نمايد.
اگر فكر مي كنيد به بيماري سلياك مبتلا هستيد، با پزشك خود مشورت كنيد. اگر براي تشخيص وقت هدر دهيد ممكن است با مشكلات جدي مواجه شويد.
انتخابهاي آگاهانه
علائم بيماري سلياك
علائم بيماري سلياك مي تواند بسيار شبيه به بيماري هاي ديگر باشد. آزمايشات خون يا نمونه برداري مي تواند به تاييد تشخيص كمك نمايد. علائم عبارتند از:
•    درد شكم
•    گاز معده
•    اسهال
•    خستگي مفرط
•    تغيير د رحالات روحي
•    كم شدن وزن
•    خارش يا راش پوستي