برخي از ميان وعده هاي متداول خود را بازبيني كنيد


همه مي‌دانيم كه شكلات دندان‌ها را خراب مي‌كند و مشروب مي‌تواند دندانهاي سفيدتان را لكه دار كند. اما غذاهاي به نظر بي‌خطر فراواني وجود دارند كه اگر زياد آنها را مصرف كنيد مي‌توانند بهداشت دهان شما را به خطر بياندازد. در زير عاملان اصلي خرابي دندان آورده شده‌اند.

تخمه آفتابگردان
خود تخمه براي دندان‌هاي افراد بد نيست اما اين پوسته آن است كه مشكل‌زا است. اين حقيقت كه تخمه پوسته‌اي سخت دارد و شما سعي داريد به آن پوسته گاز بزنيد مي‌تواند آسيب رسان باشد. بسياري از افراد به خاطر شكستگي دندان در نتيجه خوردن تخمه به پزشك مراجعه مي‌كنند. اگر از خوردن اين ميان وعده پروتئيني لذت مي‌بريد سعي كنيد نوع پوست شده آن را تهيه نماييد.

تكه هاي يخ
دندان پزشكان هشدار مي دهند: يخ را در ليوان خود نگه داريد. جويدن يخ ايده بسيار بدي است چون ميناي دندان و يخ هر دو از كريستال ساخته شده اند . وقتي دو كريستال را بر روي هم با نيروي كافي كشيده شوند، يكي از آن ها شكسته مي‌شود. بگذاريد به صورتي ديگر توضيح دهيم: وقتي يخ مي‌تواند به بزرگراه‌ها آسيب برساند تصور كنيد با دندان‌هاي شما چه مي‌كند.

آب‌هاي طعم دار و گازدار
حتي اگر طعم دهنده فاقد شكر باشد، به اين معنا نيست كه فاقد اسيد هم هست. برخي از آب‌هاي طعم‌دار و گازدار حاوي اسيد سيتريك هستند كه عامل اصلي تخريب ميناي دندان محسوب مي‌شوند. وقتي ميناي دندان فرسوده شود ديگر كاري نمي‌توان كرد. با فرسايش لايه محافظ، دندان نه تنها مستعد پوسيدگي است بلكه به گرما و سرما هم حساس مي‌شود.

ميوه‌هاي خشك
درست است كه ميوه‌هاي خشك حاوي فيبر و ويتامين فراوان هستند اما خشك كردن فرآورده‌هاي شيرين مضراتي دارد: وقتي آب، ميوه‌ها را خشك مي‌كنيد آنچه كه باقي مي‌ماند قند متراكم و اسيد است و خود ميوه هم بسيار چسبنده مي‌شود. كشمش و توت خشك به شيارهاي دندان مي‌چسبد و بعد از مدتي باكتري‌ها در دهان با آن قندهاي انبار شده در دهان جشن مي گيرند. همين باكتري‌ها اسيدي توليد مي‌كنند كه در ميناي دندان حل شده و سبب پوسيدگي مي‌شوند.

ويتامين‌هاي پاستيلي
همه فكر مي كنند مكملهاي ويتامين پاستيل شكل مشكلي ايجاد نمي‌كنند. اما اين مكملهاي ويتامين شيرين و چسبنده به اندازه شكلات براي دندان‌ها ضرر دارند. پيشنهاد مي‌شود به جاي آنها از ويتامين‌هاي جويدني و يا حتي انواع نوشيدني آن استفاده شود و مي‌توانيد چند قطعه از آن را به غذا و يا نوشيدني خود اضافه كنيد.

چيپس سيب زميني
چيپس‌ها بسيار مرموز عمل مي‌كنند. آنها نيز همانند ميوه‌هاي خشك شده و پاستيل‌ها به دندان مي‌چسبند. ممكن است اصلا به فكرتان هم نرسد كه چيپس‌ها چقدر براي دندان‌ها ضرر دارند.
نشاسته موجود در سيب زميني به قند تبديل مي‌شود و قند در فرآيند متابوليسم به اسيد تبديل مي‌شود. اگر هر از چند گاهي از خوردن چيپس لذت مي‌بريد حتما بلافاصله پس از مصرف دهان خود را با مقادير زياد آب بشوييد و نخ دندان بكشيد. پيشنهاد مي‌شود پس از خوردن چيپس اين كارها را به هيچ وجه پشت گوش نياندازيد. تميز كردن دندان‌ها بلافاصله پس از خوردن اسنكهاي چسبناك راهي براي اجتناب از پوسيدگي است.

نوشيدني‌هاي ورزشي
درست است كه اين نوشيدني‌ها بعد از يك ورزش طولاني دوباره الكتروليت‌ها را احيا مي‌كنند اما فراموش نكنيد كه آنها مملو از شكر هستند. اگر گاهي از اين نوشيدني‌ها استفاده مي‌كنيد موردي ندارد اما اگر خوردن آن جزئي از عادات روزمره‌تان است، مواد تشكيل دهنده آن را بخوانيد و متعجب خواهيد شد كه در برخي از اين نوشيدني‌ها چقدر قند وجود دارد. بهتر است چيز مطمئن تري كه همان آب است را امتحان كنيد. آب دقيقا همان چيزي است كه نياز داريد.


الكل
الكل دندان‌ها را لكه‌دار كرده، حاوي قند فراوان است، دهان را خشك مي‌كند و در اين صورت دندان بيشتر مستعد پوسيدگي خواهد بود.