حساسيت يا آلرژي غذايي

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال
 

عکس العمل به مواد غذایی شايع هستند ، و می تواند به دو دسته ، ناشی از حساسیت يا آلرژي به مواد غذایی و ساير واکنش ها تقسیم شود. مهم است که بيماران بدانند درمان آلرژی غذایی و بیماری های دیگر و یا عوارض ناشی از مواد غذایی به خاطر ماهيت هر یک متفاوت است. آلرژی غذایی را هنگامی رخ مي دهد که سیستم ایمنی بدن یک عکس العمل غیر طبیعی به یک یا چند پروتئین در مواد غذایی نشان مي دهد. آلرژی غذایی می تواند سلامتي را به طور جدی در معرض خطر قرار داده و یا حتی زندگی را تهدید كند.

ساير واکنش های مواد غذایی گروهي هستند که توسط سیستم ایمنی بدن رخ نمي دهند. این واکنش باعث عوارض ناخوشایند شده و بسیار بیشتر از آلرژی غذایی شايع هستند. از جمله اين نوع عبارتند از عدم تحمل لاکتوز ، سوزش معده (بازگشت اسيد معده به مري - رجوع شود به مقاله سوزش سردل) ، مسمومیت غذایی باکتریایی و حساسیت به کافئین.
در افراد مبتلا به نوع  "کلاسیک" آلرژی غذا ، آنتی بادی حساسیت زا ، به نام IgE ،در پاسخ به پروتئین هايي در غذاهای خاص افزايش مي يابد.. وقتی که شخص به آن پروتئین خاص در غذا حساس شده است در  نبت بعدي مصرف همان غذا  (به عنوان مثال ، با خوردن بادام زمینی)  آبشاري از  اتصال پروتئین ماده غذایی به IgE توليد شده، باعث انتشار یک گروه از مواد شیمیایی است که باعث ايجاد علائم یک واکنش آلرژیک مي شوند. این مساله معمولا به سرعت اتفاق می افتد ، در عرض چند دقیقه تا دو ساعت بعد از غذا خوردن.
 

علائم ناگهانی:  علائم آلرژی به مواد غذایی می تواند از خفیف تا شدید و یا حتی تا حد تهدید  زندگی متفاوت باشد. اما پیش بینی شدت عوارض نا ممكن است  به شدت بروز علايم در دفعات قبل بستگي دارد. به عنوان مثال ، یک فرد می تواند ابتلا به کهیر خفیف پس از خوردن بادام زمینی در یکی از نوبت داشته باشد ، و سپس یک عکس العمل شوك انافيلاكتيك در اثر خوردن بادام زمینی در دفعه بعد.

شایعترین علائم ناگهانی  شروع حساسیت مواد غذایی عبارتند از:

  • پوست : خارش ، قرمزي، کهیر (urticaria) ، یا تورم پوست (angioedema)
  • چشم : خارش ، آشك ريزش، قرمزی ، و یا ورم پوست دور چشم
  • بینی و دهان : عطسه ، آبريزش بینی ، گرفتگی بینی ، تورم زبان ، و یا احساس طعم فلزی در دهان
  • ریه ها و گلو : دشواري تنفس يا تنگي نفس، سرفه مكرر، سفتی قفسه سینه ، خس خس و یا اصوات دیگر ريه، افزایش تولید ترشحات ريه ، تورم یا خارش گلو ، خشونت يا تغییر در صدا ، و یا احساس خفگي
  • قلب و گردش خون : سرگيجه، ضعف ، غش، سریع ، کند ، و یا نامنظم شدن ضربان قلب ، فشار خون بالا یا پایین
  • دستگاه گوارش : تهوع ، استفراغ ، انقباضات روده ها يا درد گذراي شکم (قولنج)، اسهال
  • دستگاه عصبی : اضطراب ، گيجي و ضعف، و یا احساس از حال رفتن قریب الوقوع
     

 انواع تظاهرات بيماري

شوك آنافيلاكسي از جدی ترین واکنش هاي آلرژی است ، و زندگی بيمار تهدید مي شود. به علائم و نشانه هاي ان عبارتند از:  مشکل در تنفس ، تورم گلو بالا و / یا زبان ، یک ضربان قلب بسیار سریع یا نامنظم ، فشار خون بيمار پایین آمده و حت توقف ناگهاني ضربان قلب و مرگ بيمار.

اين حالت در ظرف پنج تا 60 دقیقه از قرار گرفتن در معرض غذا  آغاز می شود و به ندرت ، علائم چندین ساعت پس از غذا خوردن ظاهر مي شود. یک فرد مشكوك به بروز علائم را باید فورا با یک تزریق يك آمپول اپي نفرين درمان کرد. و بيمار را به اولين مركز درماني رساند.

در بزرگسالان ، بادام زمینی ، آجیل درختي (به عنوان مثال ، گردو) ، ماهی ، حلزون صدف دار ترین شايعترين مواد هستتند كه واکنش های anaphylactic را ايجاد مي كنند. در کودکان ، بادام زمینی و آجیل درختي شايع تر هستند.

تب يونجه (حساسیت و ورم ملتحمه ورم غشاء مخاطی بینی) -- آلرژی غذایی می تواند علائم حساسیتی در بینی ، چشم ، گلو یا ماشه. ايجاد نمايد. که معمولا همراه با علائم ساير نقاط بدن از جمله کهیر ، تنفس مشکل ، اسهال مي باشد. رایج ترین علايم بینی، چشم و  گلو شامل  آبريزش بینی، گرفتگي بيني، عطسه ، خارش شديد بینی ، خارش و یا قرمزي چشم ها، و یا تغییر صداي بيمار است.

 

سندرم آلرژی دهان --  تا 50 درصد از افراد مبتلا به ورم غشاءمخاطی و يا بینی آلرژیک ناشی از گرده اين بيماري دیده شده است. در این شرایط ، افرادی که به گرده های حساسیت دارند یک عکس العمل آلرژیک پس از خوردن بعضی از میوه ها یا سبزی هاي خام ميشوند. بروز واکنش فوری است و می تواند باعث خارش ، سوزش ، و تورم خفیف در لبها ، زبان ، سقف دهان و گلو شود.
علائم سندرم آلرژی دهان ممکن است بیشتر در فصل مربوط به گرده افشاني گياهان بروز نمايد.. علائم معمولا ظرف مدت جند دقيقه پس از خوردن غذا است. اکثر مردم تنها علائم موضعی (به عنوان مثال ، در دهان) نشان مي دهند.اما  کمتر از 10 درصد از بيماران نشانه های سیستمیک (به عنوان مثال ، استفراغ و یا اسهال) و 1 تا 2 درصد از مردم توسعه شوك آنافيلاكسي بروز مي دهند.
 در صورتی که میوه جات و یا سبزیجات پخته باشند، واکنش معمولا رخ نمی دهد. البته آجیل و بادام زمینی استثناء هستند به این معنی که هر کسی با سابقه آلرژی دهاني به آجیل ها از همه انواع آنها در تمامی اشکال بايد اجتناب كند. (شامل خام ، کبابی ، پخته شده).
هر کسی که دارای علائم و نشانه های حساسیت غذایی شده حتما باید توسط پزشك معاينه شود. بین 20 و 30 درصد از بيماران مبتلا به حساسیت غذابي مواد غذایی را در خود و یا فرزندان خود مشكوكند، اگرچه فقط 6 تا 8 درصد کودکان زیر پنج سال سن ، و 3 تا 4 درصد از بزرگسالان ، یک آلرژی غذایی واقعي مبتلاهستند.
آزمایشگاه تست و / یا تست پوستی است که اغلب مورد استفاده برای تایید این حساسیت مواد غذایی و تعیین در صورت اجتناب از مواد غذایی خاص لازم است.